Webbplatsen genomgår för närvarande ombyggnad, vilket kan leda till viss begränsad funktionalitet.

Så gör du HLR på en vuxen 2023

HLR, eller hjärt-lungräddning, är en livräddande teknik som kan vara avgörande för att rädda någon som drabbats av hjärtstopp. Därför har vi gjort en guide steg för steg hur du gör HLR på en vuxen.

Introduktion

På en arbetsplats är det viktigt att personalen har kunskap om hur man utför HLR eftersom det kan ske någon form av olycka eller hälsoproblem. Dessutom är det en bra idé att ha en person på arbetsplatsen som är utbildad i HLR, så att det finns någon som kan agera snabbt och korrekt i en nödsituation.

 

Varje år drabbas ca 6.000 personer av hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige men tyvärr så överlever enbart ca 12%. Att tidigt ingripa och påbörja HLR är direkt avgörande om en person ska överleva ett hjärtstopp för att sedan kunna återgå till ett normalt liv.

Guide - Så gör du HLR på en vuxen person 2023

1. Kontrollera om personen är medveten

Gå fram till personen, ropa och skaka och se om du får någon respons. Om personen inte ger ifrån sig några livstecken ska du kontrollera att personen andas.

2. Kontrollera andningen

Kontrollera om personen andas eller inte genom att skapa en fri luftväg och därefter lägga ditt öra mot personens mun och snegla på bröstkorgen, detta för att se om personens bröstkorg höjer och sänker sig. Om personen inte andas och inte har någon puls är det viktigt att du börjar HLR omedelbart.

3. Ring 112

Ring efter ambulans genom att ringa 112 och ge dem information om var du är och vad som har hänt. Försök hålla lugn och vara så tydlig som möjligt så att ambulanspersonalen kan hitta till platsen snabbt. Ett tips är att använda sig av högtalartelefon samtidigt som man pratar med larmoperatören.

4. Påbörja HLR

Placera personen på ett hårt underlag, helst på golvet och lägg personen på rygg, försök ta bort käder om möjligt. Placera dina händer mitt på bröstkorgen i linje med bröstvårtorna eller armvecken.

Tryck ner bröstkorgen ca 5–6 centimeter två gånger per sekund (120 gånger per minut). Gör 30 kompressioner följt av 2 inblåsningar. Fortsätt tills du får hjälp utifrån eller att en person kommer med en hjärtstartare. Kom ihåg att det är bättre att göra något än ingenting alls.

HLR-rådet rekommenderar att man tränar och repeterar HLR varje år.

Ladda ner vår guide för Hjärt-lungräddning (HLR)

Fyll i dina uppgifter för att ladda ner vår kostnadsfria guide om hur man gör HLR på en vuxen person

Länkar som guidar dig vidare:

Leave a Reply