Webbplatsen genomgår för närvarande ombyggnad, vilket kan leda till viss begränsad funktionalitet.

Så gör du HLR på ett barn 2023

Att utföra hjärt-lungräddning (HLR) på ett barn kan vara avgörande för att rädda barnet i händelse av hjärtstopp. Hjärtstopp hos barn orsakas oftast av syrebrist, luftvägsstopp eller drunkning. Därför är det viktigt att känna till viktiga skillnader mellan att utföra HLR på barn och vuxna.

Introduktion

Ungefär 100 barn drabbas årligen av hjärtstopp, varav den vanligaste orsaken är syrebrist. Det är vanligt att barn sätter något i halsen och därför är det viktigt att veta hur man ska agera i dessa situationer.

 

Om barnet kan hosta försök att uppmuntra det att fortsätta hosta för att få loss föremålet. Om barnet inte kan hosta eller inte lyckas få loss föremålet, gör 5 ryggslag mellan skulderbladen för att skapa vibrationer och sedan 5 buktryck för att skapa ett tryck som får loss föremålet.

 

Det är viktigt att använda båda metoderna då det kan vara svårt att få loss föremålet med enbart en metod. Gör ryggslag och buktryck växelvis. Om detta inte hjälper och barnet blir medvetslöst, påbörja HLR.

Guide - Följ dessa steg för att utföra HLR på ett barn

1. Kontrollera om barnet är medveten

Kontrollera om barnet är medveten genom att ropa och skaka barnet och se om du får någon respons.

2. Kontrollera andningen

Kontrollera barnets andning genom att skapa en fri luftväg och lägga örat mot barnets mun samt titta på bröstkorgen för att se om den höjs och sänks. Om barnet inte andas och inte har någon puls, påbörja HLR omedelbart.

3. Ring 112

Ring 112 och ge information om var du befinner dig och vad som har hänt. Försök att vara lugn och tydlig så att ambulanspersonalen kan hitta till platsen snabbt. Det kan vara bra att använda högtalartelefon så att du kan fortsätta med HLR samtidigt som du pratar med larmoperatören.

4. Starta HLR

Starta HLR (Hjärt-lungräddning). Placera barnet på ett hårt underlag, helst på golvet, och lägg barnet på rygg. Försök att ta bort kläderna om möjligt.

Börja med att ge barnet fem försiktiga inblåsningar. På ett spädbarn kan du blåsa in över både mun och näsa. Annars, håll för näsan och skapa fria luftvägar för barnet och blås in. Efter de fem inblåsningarna, gör du 15 kompressioner med en anpassad hårdhet. På ett spädbarn räcker det att trycka med två fingrar. På ett större barn kan du använda en hand. Tryck ned bröstkorgen 4 cm och sen gör du två inblåsningar och fortsätter med metoden 15:2.

Fortsätt tills du får hjälp utifrån eller tills en person kommer med en hjärtstartare. Kom ihåg att det är bättre att göra något än ingenting alls.

5. Använd hjärtstartare

Hjärtstartaren har ett anpassat barnläge med barnelektroder. Fäst en elektrod mitt på bröstet och en elektrod mellan skulderbladen. Om det inte finns något barnläge, kan du använda vuxenläget på hjärtstartaren.

HLR-rådet rekommenderar att man tränar och repeterar HLR varje år.

Ladda ner vår guide för Hjärt-lungräddning (HLR) för barn

Fyll i dina kontaktuppgifter för att ladda ner vår gratis guide om hur man utför HLR (Hjärt-lungräddning) på ett barn.

Länkar som guidar dig vidare:

Leave a Reply